Sesi
Temu Bual dijalankan
Tarikh
|
:
|
5
Januari 2015
|
Masa
|
:
|
3.00
petang
|
Pihak
Yang Kami Berurusan
|
:
|
En.
Awang
|
Jawatan
|
:
|
Pengurus
Persatuan Nelayan Bintulu
|
Pihak
Yang Ditemu Bual
|
:
|
Puan
Mastura
|
Jawatan
|
:
|
Ketua
Operasi Bahagian Kilang Sos
|
Umur
|
:
|
32
tahun
|
Pengalaman
bekerja
|
:
|
Bekerja
di kilang sos selama 3 tahun
|
Bertempat
|
:
|
Proneb.
Persatuan Nelayan Kawasan Bintulu
Lot
891, Ground Floor Bintulu Local Centre 1,
Kidurong,
Block 25 Kdl 97000
|
Tel
|
:
|
086-330
025
|
Fax
|
:
|
086-331
905
|
Pendahuluan
Dalam
perniagaan, sesebuah firma kecil biasanya lini keluaran terhad. Secara
relatifnya, jumlah keluaran yang kecil memudahkan proses pengeluaran dilakukan.
Walau bagaimanapun terdapat banyak organisasi di Malaysia yang mempunyai lini
pengeluaran yang banyak dan ini pastinya memerlukan kepakaran, kemahiran serta sistem
yang baik bagi menguruskan proses pengeluaran setiap produk.kegagalan pihak
pengurusan dalan pengurusan keluaran mengakibatkan produk yang dikeluarkan
tidak mengikut jadual, kurang berkualiti dan ini seterusnya menjejaskan
permintaan keluaran di pasaran serta reputasi syarikat.
Jenis
Perniagaan
Pengeluar Makanan Sos
Cili Botol.
Input
Utama
BAHAN-BAHAN
|
CARA-CARA
|
A
|
Ø Cili kering
akan diasingkan iaitu untuk proses pengasingan untuk memilih cili kering yang
berkualiti.
Ø Seterusnya,
potong secara kasar.
Ø Rendam dengan
air panas.
Ø Cuci sampai
bersih.
Ø Kisar secara
kasar.
Ø Kisar secara
halus.
Ø Masak cili
tersebut.
|
B
|
Ø Kisar ke semua
bahan B.
|
C
|
Ø Campurkan
kesemua bahan A dan B.
Ø Masakkan
kesemua bahan tersebut pada suhu sederhana selama 7- 8 jam.
|
Proses
Pengeluaran
Ø Membersihkan
botol yang tersedia serta dikeringkan bagi memastikan tiada kuman yang terlekat
pada botol.
Ø Proses
pembungkusan berlaku setelah input utama selesai dimasak.
Ø Dari
segi pembungkusan, perlabelan dilakukan pada setiap botol mengikut jenis
masing-masing.
Ø Maklumat
yang terdapat pada perlabelan tersebut ialah:
a. Bahan
– bahan yang digunakan.
b. Tarikh
luput.
c. Barkod
(kemudahan di pasaraya )
d. Logo
MESTI (produk Malaysia)
e. Logo
HALAL ( diiktiraf JAKIM)
f. Logo
1 MALAYSIA BEST
Output
Ø Hasil
pengeluaran output :
a. Sos
cili botol
·
Pengeluaran hasil sos cili sebulan ialah
3000 botol (bergantung kepada permintaan).
·
Sumber kemanusiaan yang terdapat pada
kilang tersebut ialah 3 orang. Dimana merek yang akan menguruskan operasi yang
dijalankan.
No comments:
Post a Comment